Niinioja Marjukka

Rajapintojen kehittäminen

Founding Partner Marjukka Niinioja, Osaango Oy

APIt eli ohjelmointirajapinnat kuulostavat puhtaasti tekniseltä asialta ja ne sotketaan usein integraatioihin tai "appeihin" eli sovelluksiin. Ne ovat kuitenkin edellytys digitaalisten palveluiden kehittämiselle ja yleistyvät myös monessa valmissovelluksessa. APIt nopeuttavat palveluiden kehitystä ja niiden avulla voi tarjota myös avointa dataa tai mahdollistaa muuten yhteistyö yritysten kanssa. Alustatalous, tekoäly ja asioiden internet (IoT) toimivat APIen avulla.
APIOps Cycles on creative commons -lisenssillä kehitetty menetelmä, jonka avulla APIen hyödyntämisestä ja kehittämisestä tehdään (liike)toiminta ja asiakaslähtöistä ja mahdollistetaan ekosysteemien synnyttäminen.

 

Marjukka Niinioja kouluttaa ja konsultoi API- ja alusta-taloutta ja kaupallistaa digitaalisia palveluita Osaango Oy:ssä. Aiemmin Marjukka on toiminut mm. Senior consulttina Digialla ja Keskolla API kehityspäällikkönä, sekä vetänyt sähköisiä palveluiden ja toiminnanohjausjärjestelmien tuote- ja palvelukehitystä valtiolla ja pk-sektorilla. Hän on myös yksi 08/2018 ilmestyvän API-talous 101 -kirjan kirjoittajista.