Kouluttajina alan parhaat asiantuntijat
- tutustu heihin!

Saija Haapalehto -kuva

Kuka olet?

Olen Saija Haapalehto, lakimies, OTM. Työskentelen lakimiehenä Suomen Kuntaliitossa vastuualueenani mm. tietosuoja-asiat, harmaa talous, korruption vastainen toiminta ja sisäinen tarkastus. Neuvon kuntia ja niiden luottamushenkilöitä oikeudellisissa kysymyksissä ja toimin erilaisissa tilaisuuksissa luennoitsijana. Ennen Kuntaliittoa olen työskennellyt lakimiestehtävissä Helsingin kaupungilla.

Mitkä aiheet alallasi tällä hetkellä puhuttavat?

EU:n ns. whistleblower-direktiivi ja sen vaikutukset kuntasektorilla. Kuntien ilmiantokanavat. Tietosuojatyö jatkuu kunnissa edelleen aktiivisena. Sillä saralla puhuttavat erityisesti käsittelyperusteet eri tilanteissa ja verkkojulkisuus.

Anna jokin do-/don’t do -vinkki

Do: Jaa hyviä käytänteitä. Verkostoidu. Ole innovatiivinen. 
 


Tarja Krakau - kuva

Kuka olet?

Olen Tarja Krakau, Kuntaliiton johtava lakimies. Työura mennyt julkisen hallinnon lakiasioiden parissa monipuolisesti …mm. kunnallishallintoa, hankintoja ja viimeksi tietosuojaa ja julkisuutta. Tykkään kirjoittaa, luennoida ja ohjeistaa.

Mitkä aiheet alallasi tällä hetkellä puhuttavat?

Tietosuojakysymykset herättävät paljon kysymyksiä. Tulkintaongelmia on paljon erityisesti viranomaisen toiminnan julkisuuden ja henkilötietojen suojan risteyksissä. Tulkinnat eivät vielä ole kaikin osin vakiintuneet. Itse suhtaudun tietosuojaan kuin elefanttiin, jota ei kerralla pysty nielemään. On vain haukattava pala kerrallaan asia, joka selvitetään.

Hankinnat ja sopimukset puhuttavat aina ja kentällä myös tapahtuu koko ajan. Hankinnoissa vaikkapa sosiaalisten ja kestävien hankintojen teemat ovat lähellä sydäntä. Voisiko hankinnoilla edistää vaikkapa työllisyyttä aiempaa enemmän. Toinen tärkeä teema on sopimusten johtaminen. Miten organisaatiot saataisiin satsaamaan sopimusten johtamiseen ja seuraamiseen. Sopimusten johtamisella on laskettu saadun huomattavia taloudellisia hyötyjä. Ei pitäisi olla yhdentekevää, mihin julkisia varoja käytetään. 


Anna jokin do-/don’t do -vinkki

Älä ylitulkitse tietosuojaa. Maalaisjärjellä selviää pitkälle, mutta muista kuitenkin aina riskiarvio.
 


Liisa Murto - kuva

Kuka olet? 

Olen Liisa Murto, sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntöön sekä ihmisoikeuksiin erikoistunut juristi. Teen töitä pienessä yrityksessä yhdessä kolmen muun juristin kanssa. Hoidamme hyvin laajasti erilaisia toimeksiantoja sosiaali- ja terveydenhoidon alalta. 

Mitkä aiheet alallasi tällä hetkellä puhuttavat? 

Tällä hetkellä tällä alalla puhuttavat erityisesti vanhuspalveluiden toteuttaminen ja rajoitustoimenpiteiden käyttö. Myös tietosuojaan sekä asiakas- ja potilastietojen luovuttamiseen liittyvät kysymykset ovat ajankohtaisia.

Anna jokin do / don’t do vinkki 

Ota asioista selvää. Luulo ei ole tiedon väärtti.
 


Tuula Seppo - kuva

Kuka olet?  

Olen Tuula Seppo, erityisasiantuntija Kuntaliitossa, erityisesti tiedonhallinnan, tietosuojan ja tietoturvan osalta

Mitkä aiheet alallasi tällä hetkellä puhuttavat?

Tällä hetkellä ajankohtaista on tiedonhallinnan kehittäminen, koska tiedonhallintalaki astuu voimaan tammikuussa 2020. Lisäksi kyberturvallisuuteen liittyvät uhat ovat ajankohtaisia. Jokaisen velvollisuus on huolehtia hyvästä tietosuojasta ja -turvasta.

Anna jokin do-/don’t do -vinkki:

Usko itseesi ja tee pieniä tavoitteita, näin myös koet onnistumisia useammin. Kun juo pienistä laseista, saa juoda useammin! Uteliaisuutta ja rohkeutta tarvitaan myös tämän päivän työelämässä, ei kuitenkaan uhkarohkeutta.

 


Virpi Taavitsainen - kuva

Kuka olet?

Olen Virpi Taavitsainen ja työskentelen johtavana työmarkkina-asiamiehenä KT Kuntatyönantajilla sosiaali- ja terveydenhuollon sekä varhaiskasvatuksen osaamisalueella. Olen keskittynyt erityisesti palkkaus- ja työaika-asioihin sekä Lääkärisopimukseen.

Mitkä aiheet alallasi tällä hetkellä puhuttavat? 

Työaikojen osalta merkittävin asia on uusi työaikalaki, joka tuo joitakin muutoksia mm. jaksotyössä työvuorosuunnitteluun.

Anna jokin do / don’t do vinkki 

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.
 


Annaliisa Lehtinen

Kuka olet?

Olen Lehtisen Annaliisa, espoolainen lakimies ja kouluttaja Kuntaliitosta. Kuntien kanssa enempi vähempi tehnyt töitä yli 10 vuotta, sitä ennen asianajopuolella ja käräjätuomarina. Ihmisten asioiden kanssa ollut aina tekemisissä  - niin nytkin. En usko pilkunviilaukseen, hyvä juristi näkee metsän puilta, osaa tähdätä kompromisseihin ja antaa aitoja työkaluja arjen tilanteisiin. Asiat pitää osata sanoa selevällä suomella ja siten että ne jää mieleen. 


Mitkä aiheet alallasi tällä hetkellä puhuttavat?

Olen viime aikoina puhunut paljon yhteistyöstä poliittisen ja operatiivisen johdon kesken, pelisäännöistä kokouksissa sekä ammatikseen valittavista, organisaatioita halvaannuttavista henkilöistä.  Myös julkisuuskysymykset pohdituttavat paljon. Paljon olen tekemisissä myös johtajasopimuksen ja niiden laadinnan sekä soveltamisen kanssa.

 
Anna jokin do / don’t do vinkki

Kerran päivässä kannattaa aina katsoa käsipeiliin - onko sieltä pilkistävän tyypin kanssa ilo tehdä töitä vai ei. Jos ei ole, tee asialle jotakin. Peruutuspeili on turha kapistus päivittäiseen käyttöön  Hyvä ilmapiiri on aivan älyttömän suuri mainetekijä kunnalle - hyvän fiiliksen aistii kun astuu kunnantalon eteiseen. Valitettavasti myös sen huonon. Fiiliksestä ovat vastuussa aivan kaikki talon sisällä.